■ سیدنورالله راغی:
حضور شما جناب آقای جعفریان و شنوندگان و بینندگان عزیز برنامه سلام عرض میکنم. از زحمات مکرر و همیشگی شما سپاسگزاری ویژه دارم. امیدوارم خداوند شما را حفظ کند و در سلامت داشته باشد و به نیرو و قوت شما بیافزاید.
■ محمدحسین جعفریان:
در مقدمهای بفرمایید با توجه به اینکه میدانیم کنار هم قرار گرفتن این افراد بهسختی صورت میگیرد، چه شد که این نشست انجام شد؟
■■ سیدنورالله راغی:
در جریان هستید که در ۸ ماه گذشته طالبان ظلم و جنایتی نبوده که درحق مردم افغانستان روا نداشته باشند و این نسلکشیهای اخیر که در اندراب، پنجشیر، تخار، بدخشان و دیگر نقاط افغانستان اتفاقافتاده، فشار را بر رهبرانِ جریانهای بزرگ و رهبرانِ سیاسی افغانستان افزایش داده است.
تحت این فشار، آنها تلاش کردند به قصد انجام گفتگوهایی مفصّل جهت ایجاد شورایی بنام «شورایعالیمقاومت» برای نجات افغانستان کنار یکدیگر جمع شوند.
این تلاش در جهت ایجاد انسجام و همبستگی و همآهنگی میان طیفها و نیروهای مختلف افغانستان برای تقابل با طالبان، هم در صحنه سیاسی و هم در صورت لجاجت طالبان و ادامه این روند، در سنگرهای داغ نبرد، است.
■ محمدحسین جعفریان:
چه مجموعههایی در این نشست شرکت داشتند؟
■■ سیدنورالله راغی:
احزاب و چهرههای اثرگذار افغانستان در این نشست شرکت داشتند. تقریباً هیچ جریان سیاسی با نفوذ در افغانستان را نمیشناسیم که در این نشست حضور نداشته باشند.
از چهرههایسیاسی و احزابسیاسی:
آقای صلاحالدین ربانی (حزب جمعیت اسلامی)، استاد عطامحمد نور(شاخه دیگری از جمعیت)، استاد سیّاف (حزب اتحاد اسلامی)، ژنرال دوستم (حزبجنبشملی)، استاد محقّق (حزب وحدت اسلامی)، نمایندگان آقایارغندیوال (حزب اسلامی)، آقای رحمانی (رئیسپارلمانافغانستان)، دکتر عبدالطیف پدرام(حزب کنگره ملی)، خانم راحله دوستم، خانم معصومه خاوری، دینمحمد جرات، فرزند امیر اسماعیلخان، علم ایزدیار، حاجیالماس زاهد و...همه چهرههای شاخص و شناختهشده افغانستان در این نشست حضور داشتند.
در ضمن آقای احمدولی مسعود هم به نمایندگی از جبهه مقاومت بودند. انشاءالله یک انسجام و هماهنگی میان طرفهای مختلف مؤثر در افغانستان ایجاد شده باشد.
■■ محمدحسین جعفریان:
جلسه چه مدت طول کشید؟
■■ سیدنورالله راغی:
جلسه از ساعت ۹ شب آغاز شد و تا ساعت ۵ صبح ادامه داشت و گفتوگوهای مفصلی در ارتباط با مسایل مختلف صورت گرفت.
■ محمدحسین جعفریان:
برآیند این جلسه چهبود؟ آیا این جلسات ادامه خواهد داشت؟ تصمیمات آینده چهخواهدبود؟ آیا مردم باید از این گردهمایی بزرگان خوشحالباشند؟
■■ سیدنورالله راغی:
اولین مسئلهای که مورد بحث قرار گرفت این بود که از طریقی طالبان را بهخاطر خدا، مردم و دنیا، مجاب به پذیرش صلح و ایجاد حکومتی که نماینده تمام مردم افغانستان باشد، بکنند.
نیز تلاش صورت خواهد گرفت تا کشورهای منطقه و جهان متوجه خطر بزرگی که از جانب طالبان آنها را تهدید میکند، بشوند. از نهادهای مستقل هم خواسته خواهدشد تا نسلکشیهایی که در افغانستان صورت میگیرد را بررسی نمایند. همچنین تاکید شد اگر طالبان همچنان به لجاجت خود ادامهدهند، گزینهنظامی هم روی میز است.
مسئلهای که بسیار مهم است همه طرفها تاکید کردند که از مقاومت مردم افغانستان در نقاط مختلف، از پنجشیر، اندراب، تخار، بدخشان و سمنگان و دیگر نقاط حمایت صورت گرفت و همچنان از این به بعد هم از این مردمی که از خانه، کاشانه، مال، عزّت و آبروی مردم افغانستان و خودشان دفاع میکنند حمایت صورت خواهدگرفت.
موردبعدی در این ارتباطبود که، یک شورایعالی، به نام «شورایعالی مقاومت» ایجاد خواهدشد که زیر چتر آن یک شورایرهبری حضور خواهدداشت.
حکومتِ مورد تأیید اینمجموعه برای آینده افغانستان یک حکومت غیرمتمرکز و پارلمانی و صدارتی خواهد بود. والیان و رؤسای زونها انتخاباتی خواهندبود.
آقایغنی و تیم فاسد او بهعنوان خائنین مّلی و غدّاران و بهعنوان اشخاصی که از پشت به مردم افغانستان خنجر زدند و سبب سقوط نظامِ افغانستان و دستاوردهای بیستساله مردم شدهاند، شناخته شدند.
حمایت از مقاومت از مسائل مهم مورد توافقبود. یکی از دیگر مسائلی که بهنظر من بسیار مهم است و مورد تأکید قرار گرفتهاست، بررسی عوامل سقوط همه نظامها و مخصوصاً نظام جمهوریت است. به نظر من، علل سقوط نظام در افغانستان، از انحصارگرایی تا ناکارایی نظام، باید مورد بررسیِ جدّی قرار بگیرند، تادر آینده این اشتباه تکرار نشود. مورد بعدی، محکوم کردن توافقنامه مرموز دوحه بود که یکی از مسبّبان سقوط نظام در افغانستان شد. فروپاشی که همه دار و ندار مردم، نظام و سیستم و نهاد در افغانستان ازبینرفت و به طالبان تسلیم دادهشد.
موضوع قابلتوجه دیگر اعلام منشوری توسط این نشست است که طرفهای مختلف بر مسائل آن توافق داشتند و تاکید کردهاند احتمالاً در این ارتباط اعلامیهای هم، صادر خواهدشد.
مشارکت بسیار گسترده و فراگیر طیفها و گروههای مختلف نماینده مردم افغانستان، در این نشست، قابل مشاهدهبود.
اینها مسائل کلی بودند که در این نشست روی آنها بحث مفصّل و توافق صورتگرفت.
■■ محمدحسین جعفریان:
بهنظر من برآیند جلسه بطور خلاصه این بود:
_آقای غنی بهعنوان خائن ملی شناختهشده است.
_همه توافق کردهاند، برای اینکه طالبان را مجاب به تشکیل حکومت همهشمول کنند راهِ گفتگو را باز نگه داشتهاند و _درعینحال از جبههمقاومتملی، که همین حالا در حال جنگ است و پیشاز صحبت با شما خبرهایشان را از اندر آب و پنجشیر داشتیم را به رسمیّت شناختند و در تأکید آن و در جهت کمک به آن قدم برداشتهاند. درستاست؟
■■ سیدنورالله راغی:
دقیقاً! کسانی که در نقاط مختلف افغانستان، در جبهه میجنگند، فرزندان مردم افغانستان هستند و برای دفاع از شرف، عزّت و سربلندی افغانستان میرزمند. اینها مورد حمایت تمام مردم افغانستان از جمله طیفها و گروههای سیاسیِ در این نشست، قرارگرفتهاند.
■ محمدحسین جعفریان:
آیا قرار است این جلسات ادامه داشته باشد؟
■■ سیدنورالله راغی:
این جلسات ادامه پیدا خواهدکرد.
رایزنیها با کشورهای مختلف منطقه و طرفهای مختلفِ مؤثر ادامه پیدا خواهدکرد. شورایعالیمقاومت برای نجات افغانستان مدیریت مشخصی ندارد.
مدیریت بهصورت شورایی خواهدبود. در هر جلسه یکی از بزرگان، آنجلسه را مدیریت خواهندکرد.
■ محمدحسین جعفریان:
آیا گروهها و چهرههای شناختهشدهای هم بودند که حاضر به شرکت در این جلسه نشده باشند؟
■■ سیدنورالله راغی:
تقریباً هیچ چهره مؤثر یا حزب مؤثری را ندیدیم که خودِرهبران، یا نمایندگان آنها در این نشست حضور نداشته باشند.
تقریباً تمام اشخاصی که در مخالفت با گروهطالبان قرار دارند در این نشست حضور داشتند. اتفاقِ همگی بر برنامههای بعدی که در نهایت اگر لجاجت طالبان ادامه پیدا کند، اقدام نظامی بود و همگی آماده فعالیت و اقدامات جدی هستند.
■ محمدحسین جعفریان:
آیا مرکز، دبیرخانه یا مکانی برای شورایعالی در نظر گرفته شدهاست؟
■■ سیدنورالله راغی:
از طرف تیمهای تکنیکی، همین حالا هم بر روی مسائل مختلف در حال کارهستند و رایزنیهای لازم با کشورهای منطقه و همسایگان افغانستان در حال بررسی و اقدام است.
■ محمدحسین جعفریان:
ارتباط این جلسه و جبههمقاومت و آقایاحمدمسعود به چه شکلی بودهاست؟
■■ سیدنورالله راغی:
تا آنجاییکه من میدانم جبههمقاومت به کار خود ادامه خواهدداد و این شورا از جبههمقاومت حمایت خواهد کرد. طرفهای اشتراک کننده هم از جبهه حمایت خواهندکرد. بخشی از این رهبران و احزاب سیاسیِ مؤثر، از گذشته هم همنوا و با همبستگی کامل با جبهه مقاومت بودند. فکر میکنم این همبستگی و همگرایی بین آنها آشکارتر بشود.
■ محمدحسین جعفریان:
با توجه به دانش و تجربیات شما در سیاست، پیشبینی شما چیست؟ آیا این اتفاقی که افتاده نتیجه عملی و حاصلی برای مردم خواهدداشت؟ آیا در تغییر موازنه مؤثر خواهدبود؟
■■ سیدنورالله راغی:
در واقع هیچ تردیدی نیست که این گروهها و احزاب، جایگاه و طرفداران خود را در میان مردم افغانستان دارند. درصورت انسجام اینها، ادامه کار طالبان، که من مطمئن هستم تغییرناپذیرند و اساس کارشان بر قتل و کشتار و جنایت علیه بشریت است و آنچه در افغانستان انجام میدهند را با قساوت بیشتر ادامه خواهندداد، هم مردم و هم سیاسیون و احزابسیاسی و طرفهایمؤثر را در افغانستان مجبور میکند تا صف خود را در مقابل این گروه وحشی متّحد کنند و در یک صف واحد علیه جنایات این گروه قرار بگیرند. من هیچ تردیدی ندارم این نشست نتیجه خواهدداد و درنهایت تحرکات نظامی بیشتری علیه طالبان در نقاط مختلف آغاز خواهدشد و طالبان را مجبور خواهد ساخت که هم از جغرافیا عقبنشینی کنند و هم متحمل تلفات بیشتری شوند.
■ محمدحسین جعفریان:
بخشی از قطعنامه پایانی این نشست چنین بوده است؛ با توجه به اوضاع نابسامان کنونی افغانستان در پی فروپاشی نظام حکومت جمهوریاسلامیافغانستان، غصب حاکمیت توسط طالبان و درنتیجه خیانت تیم حاکم…رهبران احزابسیاسی، شخصیتهای مطرح کشور اعم از زنان و مردان برای نجات افغانستان از این وضعیت اسفبار و بازگرداندن افغانستان به مسیر طبیعی زندگی گردهم آمدهاند، موارد زیر را فیصله کردهاند:
۱_ ما همه شرکتکنندگان در یک صف بهعنوان شورایعالیمقاومتملی برای نجات افغانستان گردهم آمدهایم تا برای رهایی کشور عزیزمان از این وضعیت اسفبار تلاش کنیم.
۲_از طالبان میخواهیم بیشتر از این موجب ویرانی و تباهی در کشور نشوند. برای حل معضلهای کنونی بر سر میز مذاکره حاضرشوند و بدانند که به شهادت تجاربِ تاریخی، هیچ گروهی با اعمال زور و فشار نتوانستهاست بر این سرزمین حکومت پایداری داشتهباشد.
۳_کشورهای همسایه افغانستان و منطقه باید بدانند که حاکمیت انحصاری و غاصبانه طالبان در افغانستان موجب بحران و بیثباتی گسترده شدهاست و این وضعیت هرگز به سود آنان نخواهدبود تنها افغانستان متّحد و دارای یک نظم سیاسی و باثبات مبتنی بر عدالت و برابری میتواند منافع آنان را نیز تامین کند.
۴_ جهان بایدبداند که طالبان به هیچگونه ارزشهای انسانی و اسلامی و موازین بینالمللی و معیارهای حقوقبشری پایبند نیست.
۵_ دوام حاکمیت استبدادی طالبان نتیجهای جز وخامت بیشترِ وضعیت بشری، رونق تولید و صدور مواد مخدر، افزایش بیرویه سیلمهاجرت به خارج و تبدیل افغانستان به پایگاه امن گروههای تروریستی بینالمللی و دهشتافکن نخواهد داشت.
۶_ طالبان مخالف تمام موازین دینی و انسانی دست به تجاوز و کشتار ظالمانه مردم زدهاند و مردم ناگزیر به دفاع از جان و مال خود در برخی از نقاط کشور مانند پنجشیر، بغلان، تخار، سمنگان، بدخشان، پروان، کاپیسا و سایر نقاط پرداختند. ما این مقاومت مسلحانه را مشروع دانسته و از آن حمایت میکنیم.
۷_ شورایعالی مقاومت برای نجات افغانستان دارای «شورایعالی»، «شورایعالیرهبری» و «کمیتههایکاری» دهگانه میباشد.
برای فعالیت مستمر و هدفمند کار شورایعالی مقاومت ملی برای نجات افغانستان یک «کمیتهتکنیکی» را از میان شرکتکنندگان این نشست و نمایندگانشان توضیح مینماییم تا وظایف زیرین را در اسرع وقت انجام دهند:
الف. نهایی کردن طرح منشور شورایعالی مقاومت برای نجات افغانستان شامل «بینش»، «اهداف» و «برنامهعمل»
ب. پیشنهاد ساختار و طرزالعملِ فعالیتِ دارالانشاء و کمیتههای دهگانه شورا
ج. طرز العمل پذیرش اعضای جدید متقاضی شمولیت در شورایعالی و شورای رهبری
■■ سیدنورالله راغی:
فکرمیکنم محتوا همان است و بر موضوعات مطرحشده توافق صورتگرفته است. فقط بر دو موضوع دیگر هم تأکید صورت گرفتهبود، یکی غیرمتمرکز ساختن نظام و دومی خائن خواندن آقایغنی. اینها از جمله مواردی بودند که تا آخرین دقایق مورد توافق و تفاهم بودند.
■ محمدحسین جعفریان:
بعضی از مردم مخالف امتحان دوباره سیاسیون قدیمی هستند. نظر شما چیست؟
■■ سیدنورالله راغی:
در این رابطه چندین موضوع وجود دارد. متأسفانه با احترامی که به نظرات تمام دوستانِ صاحب چنین تفکری دارم و به آنها حق میدهم چون بسیار درد کشیدهاند، اما من فکر میکنم گاهی بعضی از مردم دو موضوع را خلط میکنند. همگی رهبرانی که در رابطه با نظام قبل مورد تاختوتاز قرار میگیرند، در مورد نواقص نظام، مسئولیتی بیشتر از باری که بر دوششان بود، متوجه آنها میشود (بیشتر از مسئولیتی که داشتند مورد مؤاخذه قرار میگیرند). ما دارای نظامی انحصارگرا مبتنی بر فاشیسم قومی بودیم که توسط خلیلزاد با استفاده از قدرت و نیروی ایالاتمتحدهآمریکا و به نمایندگی از آن کشور و برمبنای اغراض فاشیستی و قومی خود در افغانستان ایجاد کردهبود. خلیلزاد دوستان فاشیست خود از کرزی تا غنی را بر مسند قدرت نشاند و در بیست سال گذشته تمام پروسه مردمسالاری و دموکراسی در افغانستان را از بینبردند. آنها حکومتی کاملاً استبدادی که هیچکس جز صاحبان قدرت یعنی کرزی و غنی و تیم آنها در آن حقی نداشتند را ایجادکردند. البته گاهی هم قدرت و ثروت اندکی را بهعنوان حقالسکوت با افرادی میدادند ولی در واقع ثروت و توانمندی و ظرفیتهای افغانستان را غارت کردند.
درست است که بخشی از مسئولیت متوجه رهبرانسیاسی و مخصوصاً اشخاصی که در نظام حضورداشتند و صاحب برخی از مسندهای قدرت بودند، میباشد. امّا کسی که سرقومنداناعلای قوایمسلّح افغانستان بودهاست و درواقع شخصی که هیچکس را در افغانستان شریک قدرت خود نمیکرد، مشخصاست.
این مشخصه دیکتاتورها است که همینقدر مغرور میشوند، جنایات خود و اطرافیانشان را نمیبینند و استبداد ایجادشده، لجامگسیختگی و دگماندیشی و ایجاد فساد، زمینه سقوط خودِ آنها را ایجادمیکند. بر اثر همین مسائل بود که نظام افغانستان سقوطکرد. مردم، حق دارند اشخاص مختلفی را ملامتکنند، امّا درواقع، اشخاصی که قدرت و ثروت افغانستان را در دست داشتند و غارتکردند مشخصاً آقای غنی و دزدان سر سفره او بودند، انها باید ملامتشوند.
■ محمدحسین جعفریان:
با توجه به بعضی از صحبتهایی که با خودِ شما داشتم میتوانم بگویم: حداقل حالا میتوانیم مدعیباشیم که اینها لااقل حامی لفظی جریان مقاومت هستند، آن را تاییدکرده و عنوان داشته که ما مقاومت و مبارزه شما را تایید میکنیم و پشت شما ایستادهایم. چون اینها اگر توان کمک هم نداشته باشند، اما توان تخریب بسیار بالایی دارند. الان لااقل میتوان امید داشت آنها توان تخریبیاشان را علیه مقاومت به کار نگیرند.
نکته بعدی اینکه دنیا بداند دشمنِطالبان فقط مقاومت و احمدمسعود نیست و همه رهبرانقدیمی هم با آنها مشکلدارند.
در کل بهنظر من اینموضوع اتفاق مثبتی بودهاست و البته، مهمتر ادامه آنست و اینکه چه به چه سرانجامی میرسد.
■■ سیدنورالله راغی:
مردم و جوانان ما حقدارند نسبتبه کم و کاستیها و حتی جفای رهبران و بزرگان شدیداً انتقاد داشتهباشند، اما با توجه به اشارهای که شما داشتید، حالا اشخاصی آمدهاند و در کنار مردم قرار گرفتهاند و میگویند ما ظرفیتهای خود را با مردم افغانستان شریکمیسازیم و اگر توانی داشتهباشیم در خدمت رهایی مردم قرارمیدهیم.
نباید مردم با این توجیه که آنها امتحان خود را پس دادهاند، آنها را ردکنند.
همین اشخاصی که امروز معتقدیم امتحان خود را بد پسدادهاند، اگر به تاریخچه آنها مراجعهکنید، میبینید که در گذشته خود تاریخچه خوب هم داشتهاند. اکثر آنها در گذشته در صفوف مقاومت حضورداشتهاند و در آزادی افغانستان از گروهجهل تروریستهای بینالمللی که از حدود چهل پنجاه کشور دنیا عضو داشتند، شرکت کردهاند.
در جریان بیست سالِگذشته هم، در میان این رهبران، اشخاصی بودهاند که در مقابل ظلم و زورگویی و استبداد ایستادگی کردهاند و صدای خود را شفاف و واضح بیان کردهاند، همانطور که احمدمسعود بیان کرد. مانند آقای صلاحالدینربّانی بااینکه در داخل نظام حضورداشت، همانطوری که ما در جریان هستیم،
ایشان علیه آقای غنی ایستادگیکرد و تا روزهای آخر منتقد اعمال آقایغنی بود، حتّی زمانیکه در وزارت خارجه بود.
پس من فکر میکنم، اینکه همه را با هم خائن خطابکنیم، یا دوست، صحیح نیست. درضمن درست نیست که همه مسئولیّتها متوجه این رهبران دانسته شود، ما باید ببینیم که سبب سقوط و تباهی چه کسانیبودند.
■ محمدحسین جعفریان:
یکی از این اشخاصی که در این نشست حضور داشت آقای حاجحضرتعلی است که ایشان از فرماندهان خوشنام هستند.
آیا احمدمسعود عضو شورایعالی هست؟
■■ سیدنورالله راغی:
بله ایشان هم عضو شورا هستند.
احتمالاً عضویت ایشان هم در شورایرهبری و هم شورایعالی، باشد.
■ محمدحسین جعفریان:
اگر نکتهای باقیمانده بفرمایید.
■■ سیدنورالله راغی:
سلامت و سرافراز باشید، بازهم از زحمات شما و تلاشهای همیشگی شما سپاسگزاری میکنم. سپاسگزارم از اینکه با شناختی که از آنها دارید، چهره طالبان را بیشتر از همه، شما معرفی کردهاید. این گروه بههیچوجه تغییرپذیر نیستند و همانطور که میبینید هرروز سختگیریهای آنها افزایش مییابد و هر روز بیشتر ثابت میکنند که همان طالب بیست سال قبل هستند و تغییری در آنها ایجاد نشدهاست. حتّی صفات آنها نسبتبه گذشته بدتر و قسیالقلبتر شدهاند. امروز آنها امکانات و ظرفیتهایشان بیشتر شدهاست.
اگر وضعیّت به همینشکل ادامه پیدا کند، مطمئن باشید که جلب و جذب تروریستها از همه منطقه و جهان ادامه دارد و اینها به یک گروه بسیار خطرناک برای دنیا و منطقه مبدل خواهند شد. https://panjshirnews.com/vdcf.xdyiw6dy0giaw.html
panjshirnews.com/vdcf.xdyiw6dy0giaw.html