چندی پیش رسانههای وابسته به طالبان اعلام کردند، طبق فرمان ملاهبت پس از این حقوق و دستمزد تمامی زنان شاغل که از کارمندان سابق هستند و در حاکمیت فعلی به فعالیت خود ادامه میدهند، با هر شغل و مسوولیتی که دارند، اعم از این که مثلا پزشک جراح یا آبدارچی باشند، ۵ هزار افغانی[حدود ۷۰ دلار]خواهد بود! این فرمان عجیب سبب واکنشهای زیادی شد که این نوشته، یکی از آنهاست.
■ دکتر محمدیعقوب لیث صفاری
تاریخ زنان ، به ويژه زنان تاریخ خراسان/افغانستان، تاریخ رنج و مظلومیت و نابرابری و بیعدالتی است. این نابرابری آنگاه چند چندان شده است که فقه قبیلهای و بدوی خویشتن را بر نصوص دینی تحمیل کرده است. آنگاه این مظلومیت سختتر و تحمل ناپذیرتر شده است که رهبری نهادهای اجرایی چونان خانواده، مسجد، مدرسه، مکتب، دانشگاه ، اداره دولتی و ... بدست کسانی افتاده است که بدویت خویش را بر دین تحمیل و زنان را از زیستن در میدانهای زندگی محروم کرده و فقط زاییدن و بردگی کردن برای شوهر و دیگر اعضای خانواده را برای او مانده است. ایران/خراسان/افغانستان سرزمینی است که در آن چندین بار زنان بر سریر کشور داری تکیه زدهاند و چه خوش که این تکیه زدن مقارن با روزگار آخر زندگانی پیامبر صلیالله علیهوسلم بوده است.
این سرزمین یعنی خراسان به خاطری قرآن را به عنوان دین پذیرفت که در آن زن و مرد داری یک وضعیت هستی شناختی تساوی بنیادین، دارای پاداش همسان در برابر عمل صالح، هر دو دارای قدرت امر بالمعروف بالای یکدیگر، در آن زنی مانند "ملکه بلقیس" به عنوان موفقترین زن در موفقیت کشور داری شورایی، زن پذیرای دعوت یک پیامبر بزرگ حضرت سلیمان معرفی شده است، در قرآن زنی پذیرای وحی مانند مریم و چه بسا پیامبر بانو و...دارد.
در این سرزمین به همت امام اعظم ابوحنیفه و شاگردانش فقهی گسترش یافت که در آن زن می تواند مجتهد و فقیه باشد، زن می تواند قاضی باشد، زن می تواند بنابر رای کتاب "بحرالرائق" از فقه حنفی رئیس دولت باشد. زن می تواند خودش به اختیار خود انتخاب همسر کند. زن می تواند تاجر باشد، دیه زن و مرد مساوی باشد، در صورتی که پدر در زندگی میراث را تقسیم کند، حق زن و مرد با هم مساوی باشد.
آری ، در خوانش مبتنی بر فقه اهل رأی از قرآن و سنت این چنین فقه پدید آمده است. در قرآنی که آمده است:(من عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ) النحل: ٩٧ . ترجمه: هر كس از مرد يا زن كار شايسته كند و مؤمن باشد قطعا او را با زندگى پاكيزهاى حيات[حقيقى]بخشيم و مسلما به آنان بهتر از آنچه انجام مىدادند پاداش خواهيم داد. پیامهای آیه:
۱. عمل صالحه زن و مرد با هم یکسان است.
۲. عمل به اساس ایمان باشد.
۳. پاداش زن و مرد با هم مساوی و یکسان است.
۴. زن و مرد، هر کدام با عمل صالحه صاحب حیات طیبه و پاکیزه و ایده آل می شوند.
۵. بهترین پاداش به زن و مرد داده میشود.
این گونه است که کسی حق ندارد که به پزشک زن یک هزار و به پزشک مرد دو هزار بدهد. اگر چنین کند، این شخص یا دولت دچار تبعیض جنسیتی شده است و عمل او خلاف قرآن است. خلاف مذهب امام ابوحنیفه رضيالله عنه است.
پیامد اعراض از قرآن چیست؟ زندگی تنگ و سخت حال کسی که از قرآن اعراض کند، پاداش و مجازات او چیست؟ در قرآن می خوانیم: ( وَمَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنْكًا وَنَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى ) ﴿طه : ۱۲۴﴾ ترجمه: و هر كس از ياد من دل بگرداند در حقيقت زندگى تنگ [و سختى] خواهد داشت و روز رستاخيز او را نابينا محشور مىكنيم.
وقتی معاش همه زنان به طور مساوی از پزشک تا مهندس تا کارگر و .... پنجهزار افغانی شود و از مردان از پنجصدهزار تا حداقل ۲۰۰هزار افغانی در رزیم بدوی طالبانی باشد. این اعراض از فرمان قرآنی است. پیامد اعراض قرآنی حیات پر از رنج و حیات تنگ و سخت در دنیا و آخرت است. آیا امیرالمؤمنین پوشالی شیخ گم چهره و گمنام، شیخ الحديث است؟ در بالا دیده شده که آیه واضح قرآنی آمد که پاداش عمل صالح زن و مرد یکیست. آیه از محکمات است. هیچ پیچیدگی در آن نیست. پس در باره شیخ هبت الله گم چهره دو فرضیه پیش می آید:
۱. فرضیه اول: او قرآن نمی داند، در این صورت او جاهل است و حکومت و فرمان جاهل مشروعیت ندارد و قابل پیروی نیست.
۲. فرضیه دوم: او قرآن می داند، اما فرمان ضد قرآن ارائه می کند، در این صورت نیز فرمان ضد قرآن مطاع نیست و از آن پیروی نمی شود، زیرا ( لا طاعة لمخلوق في معصية الخالق) حديث شريف صحيح. در صورتي كه حاكم ضد فرمان الهى فرمان بدهد، اطاعت او واجب نيست.
چه باید کرد؟
ما به عنوان شهروندان خراسان/افغانستان دو انتخاب داریم:
۱. اعمال صالحه انجام دهیم و با گسترش آن زندگی در کشور خود را به حیات طیبه و پاکیزه پر از برابری قومی و دینی و مذهبی و به ویژه جنسیتی تبدیل کنیم.
۲ . از قرآن اعراض کنیم و با تبعیض حقوق بشری ، دینی و مذهبی و قومی، و به ویژه تبعیض جنسیتی سرزمین خود را به حیات تنگ و سخت و دشوار تبدیل کنیم.
وجود و تداوم رژیم بدوی طالبانی، حیات تنگ و سخت و دشوار تا بینهایت است. عدم حضور و سقوط آن حیات طیبه و پاکیزه است. یا بنشینیم و تا بی نهایت پذیرای ظلم و تنگی باشیم و یا مقاومت انقلابی کنیم و با بیرون انداختن طالبان حیان طیبه و پاکیزه را تجربه کنیم. https://panjshirnews.com/vdcg.79wrak937pr4a.html
panjshirnews.com/vdcg.79wrak937pr4a.html