در گذشته موضوع مهاجرین و و اتباع در میان مواضع مطرح شده توسط کاندیداهای ریاست جمهوری در ایران قرار نمیگرفت، اما در سالهای اخیر این مسئله با هدف دامن زدن به دوقطبی «میزبان-میهمان» وارد اعلام مواضع کاندیداهای ریاست جمهوری شدهاست.
◾️تاثیر انتخابات ریاست جمهوری ایران بر مسائل افغانستان
در گذشته موضوع مهاجرین و و اتباع در میان مواضع مطرح شده توسط کاندیداهای ریاست جمهوری در ایران قرار نمیگرفت، اما در سالهای اخیر این مسئله با هدف دامن زدن به دوقطبی «میزبان-میهمان» وارد اعلام مواضع کاندیداهای ریاست جمهوری شدهاست. این در حالی است که سیاست کلی جمهوری اسلامی همچنان بر عدم اعلام موضع مخالف در مقابل امارت اسلامی و مشکلاتی که مدام در حال ایجاد و تشدید آن است، میباشد.
چنین مواردی، علیرغم مطرح شدن زیر نقاب "مخالفت با ط.البان"، در واقع، "مخالفت با مهاجرین" است.
تبدیل شدن موضوع مهاجرین به موضوع مورد بحث در جامعه ایرانی با تلاش عدهای و با دادن اطلاعات غلط و جایگزینی آن به جای مشکل اصلی که عدم وجود قوانین جامع و برنامهریزی مناسب در مورد مهاجرین میباشد، شدهاست. (مطمئناً ما منکر مشکلات ناشی از حضور مهاجرین در کشور نیستیم، اما نمیتوانیم مشکلات ایجاد شده به دلیل عدم وجود قانون و یا مثلاً عدم تشکیل سازمان مهاجرت ملی را متوجه اتباع بدانیم.)
متاسفانه در هر دو طرف، هم ایران و هم افغانستان، افراد افراطی با اهداف پنهان شدهای وجود دارند که به این مناقشه دامن میزنند.
◾️اعلام موضع دکتر قالیباف
این روزها شاهد هستیم که ایشان در صفحه ایکس خود (توییترسابق) صحبت از چارهجویی قاطعانه برای حل مساله اتباع به میان آوردهاند. در حالیکه خود ایشان یکی از افرادی هستند که به عنوان ریاست مجلس، اگر به تصویب قوانین مناسب کمکی کرده بودند، ما امروز شاهد بسیاری از مشکلات نبودیم.
◾️عدم همسویی حکومت ایران در مورد مسائل افغانستان
موضوع قابل توجه این است که در موضوع مهاجرین و افغانستان، در سطوح قدرت هم شاهد عدم هماهنگی و همسویی هستیم.
به تعبیر آقای ظریف سیاستگذاری میدان و سیاستگذاری دیپلماسی در موضوع افغانستان همسو نیست.
◾️نتیجه گیری
به نظر میرسد در صورت به قدرت رسیدن هر یک از پنج نماینده جبهه اصولگرا، تفاوت چندانی در روند جاری نخواهیم بود، اما این احتمال وجود دارد که با آقای پزشکیان به عنوان نماینده جبهه اصلاحات، شاهد تغییرات اندک و البته نه ریشهای، باشیم.
تصمیمات در حوزه افغانستان، در لایههای بالاتری اتخاذ میشوند که قوه مجریه به تنهایی قادر به ایجاد تغییری در آن نیست.
این کلیپها دقایقی از لایوهای اخیر استاد جعفریان در یوتیوب و اینستاگرام است، در این لایفها و گفتگوها، اخبار و تحلیلهایی با موضوع افغانستان به مخاطبان ارایه میشود که آنها را در هیچ رسانه دیگری نمییابید.
صورت کامل لایوهای پیشین در این کانال یوتیوب قابل دسترس است: